SUCK-sommarträffen 12 juni

Digitala möten

Sommarträffen gick i det digitala mötets anda, Christoffer Gruvell från Logitech presenterade och demade deras nya TAP som med bara ett tryck (med eller utan dans) ansluter till möten via både deras MeetUp och Rally-system. Christoffer pratade också om problemen som uppstår när vi blir försenade och vad Logitech gör för att få krångelfria möten. Han bjöd även på mat och dricka under hela kvällen.

Sen pratade Linus Cansby och Mårten Hellebro om nyheter i Teams inom just möten, så som egna bakgrundsbilder som ett komplement till ”bakgrundsblurr”, en ny funktion som möjliggör att få med en traditionell whiteboard in i ett Teams-möte med hjälp av en vanlig USB-kamera och även möjligheten att se upp till 9 videoströmmar mot dagens 4.

Microsoft Whiteboard

Dagen till ära gästades vi av Amanda Sterner från Avega Group som pratade om och visade Microsoft Whiteboard som är en digital whiteboard och som nu via en Public Preview är integrerad i Teams. Funktionaliteten i Teams-versionen är något begränsad jämfört med desktop-versionen men fullt tillräckliga, fungerar även i Teams-mobilappen vilket är bra. Det som saknas är möjligheten att samarbeta i en whiteboard med externa personer och att fortsätta jobba med en whiteboard som påbörjats i ett annat möte.

Live Events

Linus guidade oss igenom Live Events. Ett Live Event är ofta en större ”webbsändning” där en eller ett par presentatörer vill nå ut till en stor åhörarskara, upp till 10 000 åhörare. För att det ska bli bra finns det ett par olika roller, förutom presentatören/presentatörerna finns det en organisatör som bjuder in, en producent som bestämmer vad som ska visas (olika kameror, presentation eller en kombination av dessa) och en som håller koll på frågor från åhörarna i en Q&A. Licensmässigt ingår Live Event i E- och A-planerna i Office 365. Webbsändningen av SUCK-träffarna görs i Live Event.

Traditionella videokonferensrum

Traditionella videokonferensrum och att man kan få med dem i Teams-möten pratade Mårten om sedan. Cloud Video Interop kallas tekniken där Microsoft tillhandahåller ett API i Azure och som tex. Pexip och Poly har utvecklat system mot. Systemen tar emot och översätter de traditionella videokonferensrummen som pratar antingen SIP eller H.323 så att de kan ansluta till Teamsmöten. Det fina är att både de traditionella videokonferensanvändarna och Teamsanvändarna ansluter och upplever mötena så som de är vana vid.

Sen avslutade vi kvällen med en frågestund och det uppkom några idéer om teman för kommande SUCK-träffar.

Tack!

Tusen tack till alla deltagare, Logitech, Amanda, Martin Malm som Live Event-producent (med moraliskt stöd av Mathias Huber) och UClarity för lån av lokal.

Trevlig sommar och hoppas vi ses framöver!

About author View all posts

Mårten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *