Sammanfattning första SUCK-träffen

Här har vår eminente SUCK-veteran Mattias Kressmark sammanfattat nystarten av SUCK-klubben som ägde rum den 7 februari 2019.

Här finns en inspelning från träffen: https://youtu.be/LkNoryYZXDg

“I går var det äntligen dags för Svenska UC klubben att återuppstå!

Det var nog 4 år sedan sist vi hade ett möte, men nu hoppas vi att klubben kommer igång på riktigt igen.

Det var ca 25 personer på plats hos Uclarity i Stockholm och kvällen sändes även med Microsoft Teams live events till ett 20 tal personer runt om landet.

Det hela började med Plantronics som presenterade en del nya produkter. Ca 70% av dagens kontorsarbetare sitter i så kallade “öppna landskap”, p.g.a. kontorsyta och samarbete, men 94% tror att man skulle få mer gjort i en lugnare miljö. Ett problem på våra moderna arbetsplatser är helt enkelt oljud. För att råda bot på detta har Plantronics ett rumssystem kallat Habitat för bakgrundsljud som är mer avancerat än att enbart spela vitt brus, det kan spela t.ex. vattenfallsljud istället.

Sedan fick vi se Elara 60 en docka för mobiltelefon med knappsats och headset som även funkar med Microsoft Teams och sist men inte minst Polycom studio som verkar vara en trevlig enhet för mindre rum.

Mårten och Linus presenterade det de kallade “Resan från Skype till Teams”. Även om Teams och Skype for business har vissa överlappande kommunikationsfunktioner så är rådet är att inte jämföra äpplen med päron, eller äpplen med hela fruktkorgen. Teams är mycket mer än bara kommunikationen som man får i och med Skype for business.

Sedan diskuterades de olika lägena som finns när man flyttar från Skype for business till Teams. Planera för vilket läge (mode), ni vill hamna i och nyttja innan ni startar igång med Teams. “Island Mode” som är default innebär att man kör systemen “bredvid varandra” med alla funktioner aktiva. Teams only – ger enbart Teams och då blir Skype for business avaktiverat. Det ända sättet att få federerade meddelanden att hamna i Teams är att aktivera Teams only läget.

Frågan man bör ställa sig är: Klarar vår organisation att ha två system samtidigt? Eller ska vi försöka ta oss till Teams only så fort som möjligt?

Sen följde en genomgång av chat i Teams, mellan olika lägen, var lagras chattar, var lagras filer man delar.

Telefoni i Teams – Direct Routing – är en koppling mellan telenätet (PSTN) och Microsoft Teams i Office 365 som görs genom en Session Border Controller som är testad för att fungera med Teams. Det är inte svårare än att man kan sätta igång det hela under en eftermiddag påpekade Mårten från Cellip. Det finns dessutom en mängd applikationer för telefonistfunktioner och callcenters.

Det finns en inofficiell Linux klient på Github – har någon provat den och kan berätta hur den fungerar? Hör gärna av dig till mig.

Även Uservoice nämndes där Teams användare kan gå in och lägga förslag på nya funktioner i Teams som produktgruppen som bygger Teams kommer att titta på när de planerar framtida iterationer av produkten.

Sedan kom en “special guest” från Amerika via Teamsmötet, det var Skype for business och Teams-profilen Matt Landis som berättade en del om situationen i ett par flyktingläger han besökt under förra året. Kul att höra något som inte var helt väntat och lite utanför boxen för oss kommunikationsmänniskor. Tydligen finns det 6 gånger fler människor på flykt idag 2019 än det fanns i slutet av andra världskriget, så det är kris som bara växer. Matt berättade om hur läget var i läger i Bangladesh, Irak och på Lesbos precis vid Europas gräns.

Efter detta tog vi lite allmänna frågor, svar och synpunkter från deltagarna.

Stänger Teams only av autostarten av Skype for business klienten?
Ja, men om du startar den manuellt så kommer den börja autostarta igen. Det finns en poäng med att ha kvar klienten för att vara med i möten hostade i SfB även när man gått till Teams only läge.

Presence – eftersom Teams chatten är persistent, betyder inte presence samma sak eller lika mycket som det gjort i SfB. Ett meddelande kommer läsas av mottagaren nästa gång han öppnar klienten i datorn eller på mobilen. Meddelanden i Teams är ett slags mellanting mellan email och chatt.

När man har externa kontakter i Teams (via federation) så “poppar meddelanden upp på olika ställen” – varför är det så?
Island mode är inget bra läge att stanna någon längre tidsperiod i, försök komma till Teams only så fort som möjligt.

Det är möjligt att Svenska UC klubben kommer “hitta på något” under Ignite the tour som hålls 24-25 april i Älvsjö.

Håll koll på hemsidan, LinkedIn gruppen eller Twitter (@SUCK_klubben) för info om kommande träffar.”

Tack Mattias! Mer från Mattias kan ni hitta på hans blogg: http://kressmark.blogspot.com/

Insamling för UNHCR

Vi vill också passa på att slå ett slag för UNHCR och den insamling som drogs igång efter Matt Landis inhopp, för att stödja människor på flykt. Mårten lovade att Cellip kommer donera 100 kr för varje SUCK-deltagare och Martin var snabb att från UClaritys sida matcha det. Fler uppmuntras också att bidra, hör av er till oss på klubben@suck.nu för att göra en gemensam sak, eller Swisha valfritt belopp till “Sverige för UNHCR” på 90 01 645 eller besök: https://sverigeforunhcr.se/

About author View all posts

Mårten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *